Hubel Magyar-Belga Kft

Promóció
Mi az a TEMPEST ?
 
A számítógépes hardver elektromágneses kisugárzása (lehallgathatósága) már az 1960-as években felmerült. Az amerikai NSA (National Security Authority) az 1970-es években TEMPEST néven programot indított a probléma vizsgálatára; amely a keretét adta a későbbi, az elektromágneses lehallgatás ellen védett készülékek tervezésére, és gyártására vonatkozó Tempest szabványoknak.
 
A tevékenység végzéséhez a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélye szükséges
 
A számítógépes hardver minden egyes alkatrésze kibocsát nem kívánt jeleket, azonban ezeknek csak egy része igazán veszélyes. A komoly problémát azok a pontok jelentik, ahol soros adatfeldolgozás, adattovábbítás történik. Sugárzási szempontból a leginkább védtelenek a monitorok és a soros kábelek (RS232, Ethernet). Eddig kevés figyelmet fordítottak V és H szinkronjelek lehallgathatóságára, bár ez egyértelműen monitor jelenlétére utal. A PC monitor szinkronjeleinek megfelelő berendezéssel történő rekonstruálásával a megjelenő kép a "távolban" visszaállítható.
 
Minden elektromos tevékenység generál elektromágneses sugárzást. Az információt tartalmazó könnyedén "elkapható" jelek három típusa:
 
Antennaként működő eszközhöz csatolt jelek.
A környezetben levõ fémtárgyak felszínén végigfutó felületi hullámok.
A hálózati tápegység modulációi.
A lehallgatás a választott módszertől, és a környezet körülményeitől függően néhány méterestől több száz méteres távolságig lehetséges. Megjegyezzük, hogy a vizsgált számítógépek az összes, az elektromágneses sugárzásra vonatkozó EC követelménynek megfeleltek.

Néhány szó a védekezésről:
 
A számítógép átalakításával a Tempest előírásainak megfelelõ eszköz kialakítása, ami nem megvalósítható a felhasználó által. A számítógép üzemeltetése árnyékolt szobában. Drága megoldás. A falakat, ablakokat, ajtókat elektromosan vezetővé kell tenni, légmentesen zárni (speciális ajtók ablakok). Megoldandó a szellőzés, elektromos ellátás, adatforgalom. Valószínûleg a legegyszerűbb megoldás a zavarás. Megkeresve gépünk sugárzási frekvenciáit, az adott hullámsávokban kisteljesítményű adóval fehér zajt gerjesztünk.
 
Természetesen, ha nincs megőrzendő titkunk akkor nem éri meg a fáradtságot, és költséget a Tempest minősítésű helyiség, eszköz beszerzése.
!!! A tevékenység végzéséhez a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélye szükséges
 
Copyright © 2009-2010 Hubel Magyar-Belga Kft. Minden jog fenntartva.