Hubel Magyar-Belga Kft

ÁRNYÉKOLÁS MÁGNESES MEZŐVEL
Alacsony frekvenciájú mágneses mezők:
Az elektromágneses mezők berendezésekre és az emberi szervezetre gyakorolt hatása sokat vitatott téma. Mindannyian folyamatosan ki vagyunk téve alacsonyfrekvenciájú elektromágneses mezőknek (EMM), ezen mezők gyakori megjelenési formája a vibráló számítógép képernyő vagy a VDU-k. Az informatikai berendezések irodai használatának gyors elterjedése következtében már nem lehetséges vagy elfogadott dolog a számítógépet az épület egy érintetlen részébe költöztetni.


Az épületekben a mágneses mezők forrásai két általános kategóriába csoportosíthatók:

  1. áramszolgáltató és -elosztó berendezések
  2. áramfogyasztó berendezések

Több mérséklési stratégia létezik az EMM hatásainak csökkentésére, és a >>Hubel<< Kft számos tanáccsal tud szolgálni az épület tervezési fázisában, vagy javító eljárásokat tud javasolni már meglévő épületek esetében. Ez magában foglalhatja EMM felmérések elvégzését vagy kivitelezés előtti tanulmányokat az EMM hatásairól.Az EMM árnyékolás csak egy stratégia, de amennyiben erre van szükség, a >>Hubel<< komplett tervezési és kivitelezési szolgáltatást nyújt.
 
EMF árnyékolás: Amikor a fizikai árnyékolás megfontolása válik a legpraktikusabb javító eljárásnak, ez azzal jár, hogy az árnyékoló anyag fizikai akadályát tesszük az interferencia forrása és az érintett terület közé. A leggyakrabban használt anyagok az acél és a magas áteresztőképességű anyagok, mint pl. a Mu-fém. Az EMM árnyékolás azáltal működik, hogy a mágneses mezőt eltérítik és elhajlítják az érintett területtől. Az ernyő tervének figyelembe kell vennie, hogy a mágneses mező áramlik majd egy részleges ernyő körül, de mivel ezek a mezők gyorsan csillapodnak a távolsággal, az ernyőnek elég nagy kiterjedésűnek kell lennie ahhoz, ezt figyelembe tudja venni. Az ernyő tervezésénél a legkritikusabb kritérium a szükséges csillapítás szintje. Bár az informatikai berendezések és VDU-k különböző méreteire és típusaira az interferencia különböző szintjei vannak hatással, a tapasztalat azt mutatja, hogy a 0,5 μT (mikro Tesla) fölötti mágneses mezők hatására a VDU rezegni kezd és ha a mezők 1 μT fölé emelkednek, az a legtöbb képernyőt most befolyásolja. Az EU EMC irányelvében (EN 55024, Az informatikai berendezések védettsége) leírtak szerint az informatikai berendezések teszt szintje 1,25 μT. Amikor egy EMM felmérés vagy tanulmány eredményeit összehasonlítjuk egy elfogadható szinttel, meghatározhatjuk a szükséges csillapítást. Az A = 20log(R/M) képlet használatával, ahol A a szükséges csillapítás dB-ben, R a jelenlegi EMM szint és M a maximálisan elfogadható EMM szint. Például egy 0.8 μT-ra érzékeny monitor, amely jelenleg egy 10 μT-ás mezőben helyezkedik el, 22 dB-es csillapítást fog megkívánni. Amint ezt meghatároztuk, kiszámolhatjuk az árnyékoló anyag típusát, vastagságát és méretét is. Különös figyelmet kell fordítani a padló / fal találkozásokra, mivel egy rosszul megtervezett ernyő talán megoldja a problémát az egyik helyen, de a mágneses mezőt egy szomszédos szobára koncentrálja, ezáltal új problémát teremtve egy másik helyen.

 
Copyright © 2009-2010 Hubel Magyar-Belga Kft. Minden jog fenntartva.