Hubel Magyar-Belga Kft

ÁrnyékolásTechnika

MODULÁRIS RF ÁRNYÉKOLT SZOBÁK és VISSZHANGMENTES KAMRÁK
 
A >>Hubel<< moduláris árnyékolt szobák előgyártott, standardizált elemekből készülnek. Az elemeket M8 csavarokkal szerelik össze, 100 mm-es térközzel, és egy elektromosan vezető bádogbevonatú acél (TCS) hálós tömítés vagy minden egyes csukló között. Ez a moduláris konstrukció lehetővé teszi, hogy a árnyékolt szobák szinte határtalan méretben és konfigurációban készüljenek el. A maximális árnyékolási teljesítmény és korrózióvédelem érdekében az elemek anyaga 2 mm vastag galvanizált acéllemez maximum.

 
A felső és alsó frekvencia teljesítményt meg lehet növelni, ha szükséges. A moduláris árnyékolt szobákat sokféle anyaggal lehet burkolni egy irodaszerű belső elérésére, a mikrohullámú elnyelőkig a félig vagy teljesen visszhangmentes kamrákhoz.
 
Visszhangmentes kamrák
A >>Hubel<< olyan visszhangmentes kamrákat kínál, amelyek megfelelnek a legtöbb EMC szabványnak. Az alábbiakban a visszhangmentes kamrák 3 tipikus méretét mutatjuk be, amelyeket úgy terveztek, hogy költség-hatékony választékot kínáljon azon cégek számára, akik EMM tesztelést hajtanak végre. Ezek a méretek semmiképp sem tekintendők véglegesnek.
 
RÁDIÓFREKVENCIÁVAL ÁRNYÉKOLT AJTÓK
Az ajtó mindenféle árnyékolt helyiség legfontosabb része, ezért a konstrukció designja és minősége elsődleges fontosságú. A >>Hubel<< árnyékolt ajtók egy "késhegy" típusú kerettel rendelkeznek, amely beleilleszkedik a 2 sor réz berillium (CuBe) érintkezőt tartalmazó ajtószárnyban található csatornába. Ez a design kitűnő vezető kapcsolatot biztosít a teljes ajtónyitás körül, amely a RF teljesítmény magas színvonalának kulcsa. A >>Hubel<< Kft. a árnyékolt ajtók széles választékát tervezi meg, hogy kielégítsen minden teljesítményszintet, valamint belső és külső felhasználást.

Mivel a legtöbb árnyékolási projekt egyedi, a >>Hubel<< Kft. tud úgy tervezni vagy a saját terveinket úgy alakítani, hogy eleget tegyen a különleges igényeknek. Ezek lehetnek kézi, elektromos vagy pneumatikus zárak, mindenféle zárak, időjárás elleni és NBV (nukleáris, biológiai és vegyi) tömítések, hő- vagy hangszigetelés és szél elleni védelem.
 
RÁDIÓFREKVENCIÁVAL ÁRNYÉKOLT ABLAKOK
A rádiófrekvenciával árnyékolt ablakok egy finom fémhálóból készülnek, amely üveg- vagy akrillapok közé van rétegelve. Néhány alkalmazásra, kisebb ablakok esetén a hálót allilkarbonátba ágyazzák. A leggyakrabban használt háló rozsdamentes acélból készül, 0.03 vagy 0.05 mm-es huzalátmérővel és 80 vagy 100 opi-val (nyílás per hüvelyk), azonban specifikus alkalmazásokra más-más hálót használnak.

Az árnyékolás hatékonysága nem csak a hálótól függ, hanem attól is, hogy milyen módszerrel kapcsolják hozzá az ablakot az azt körülvevő RF árnyékolóhoz. A >>Hubel<< Kft. tanácsot tud adni a legjobb megoldásra minden egyes egyedi felhasználásra. A >>Hubel<< képes olyan ablakterveket készíteni, amelyek megfelelnek a legtöbb követelménynek, beleértve a duplán üvegezett egységeket, a háromrétegű egységeket, a színezett vagy szélmentes üvegeket.
 
RÁDIÓFREKVENCIÁVAL ÁRNYÉKOLT HULLÁMVEZETŐ NYÍLÁSOK
A >>Hubel<< kínálja a RF árnyékolt hullámvezető szellőzőnyílások legszélesebb skáláját. Ezek a RF (rádiófrekvenciával) árnyékolt hullámvezető nyílások egy acél méhsejt-szerkezetből állnak, amely lehetővé teszi, hogy a levegő átáramoljon rajta, de gyengíti a sugárzó elektromágneses interferenciát. Úgy tervezték őket, hogy alkalmasak legyenek minden olyan nagyteljesítményű EMC és TEMPEST alkalmazásban való használatra, amely egy robosztus, könnyűsúlyú és alacsony profilú szellőzőnyílást követel meg. Mivel acélból gyártják, kitűnő az árnyékoló-teljesítményük a H-mezőben valamint az E-mezőben és a sima hullám módban egyaránt. A speciális felhasználású nyílások rozsdamentes acélból, sárgarézből, vörösrézből és foszfor bronzból is készülhetnek.

MŰSZAKI LEÍRÁS Anyaga:Puha, méhsejt-szerkezetű acél, Felületi kezelés: fényes cink lemez (BZP), bádog/forraszanyag vagy galvanizálatlan nikkel. A festék felületet tengerészeti vagy külső alkalmazásokra szintén lehet használni. Standard méretek: 12,7, 16,25 vagy 25,4 mm mély, 1,57, 2,54, 3,17 vagy 4,76mm cellaszélességű puha, méhsejt-szerkezetű acél, más méretben is hozzáférhető különleges megrendelés esetén. 12,7 x 3,17 mm és 25,4 x 3,17mm a leginkább rendelkezésre álló méretek.
 
RÁDIÓFREKVENCIÁVAL ÁRNYÉKOLT KAMRÁK
A  >>Hubel<< Kft. rádiófrekvenciával (RF) árnyékolt kamrákat úgy tervezik, hogy magas szintű árnyékolás-csillapítást nyújtsanak, tipikusan EMRV (Elektromágneses rezgésvédelmi) vagy TEMPEST követelményekre. Minden kamrát az ügyfél specifikus kívánalmainak megfelelően építenek meg, és ekként olyan tulajdonságokat mondhat magáénak, mint az áram, telefon és adatszűrés, szellőztetés, áramelosztó rendszerek és hőszigetelés.

A szokásos panel anyag 2 mm vastag galvanizált acéllemez, a maximális árnyékolási teljesítmény és korrózióvédelem érdekében. A felső és alsó frekvencia teljesítményt ki lehet terjeszteni, ha szükséges

A TEMPEST védelemre létezik egy egyedi alkalmazás, ahol potenciálisan kompromittáló elektronikus jeleket kell megvédeni. Ha egy standard elektronikus felszerelést helyeznek a mi nagyteljesítményű kamránkba, még a AMSG 720B és AMSG 788B NATO Szabványoknak is meg fognak felelni.
 
ELEKTROMÁGNESES REZGÉSVÉDELEM (EMRV)
A Nukleáris Elektromágneses Rezgés a nukleáris robbanás egy terméke. A jelenséget az 1950-es évek vége óta ismerik. A nukleáris robbanásból származó elektromágneses sugárzás tulajdonságai attól a magasságtól függnek, ahol a robbanás bekövetkezik. A három kategória a következő: nagy magasság, levegői robbanás és felületi robbanás NEMP. Az elektromágneses sugárzás forrása alapvetően minden esetben ugyanaz. A nukleáris robbanásból származó nagy energiájú gamma-sugárzás összeütközik a levegőmolekulákkal a föld légkörében és kimozdítja az elektronokat ezekből a molekulákból, amelyek aztán szabadon és gyorsan elszabadulhatnak eredeti molekulájuktól. Ezeket a szabad elektronokat Compton elektronokként ismerjük és a töltés mozgását Compton-áramnak hívjuk. A NEMR három kategóriája közötti különbség abban a módban áll, ahogy a Compton-elektronok és az abból származó Compton-áram megteremtik az elektromágneses mezőt.

Egy inhomogén médiumban (mint pl. a földi robbanás esetében) a mobil aktív részecskék újraegyesülési aránya aszimmetrikus. Ez olyan nettó áram-folyást teremt, mint egy dipólus. Nagymagasságú EMR esetén, az esetleges gamma sugarak által a felső légkörben szabadon bocsátott elektronok találkoznak a föld mágneses mezejével. Ennek következtében spirál alakban mozognak a mezőben és így áramhurkok (zárt áramkörök) hosszú sorát hozzák létre. A nagymagasságú EMR-ben ez az elektromágneses sugárzás fő forrása. A létrejövő mező nagy magnitúdójú (több mint 50kV/m) és nagyon gyors az emelkedési ideje (nS). A nagy magasság miatt a lefedett terület óriási. Érdemes megjegyezni, hogy a NEMR a légkörön kívüli nukleáris robbanás egyedüli lényeges hatása. Ezért tehát stratégiai fontossága kiemelkedő lehet. Ennek okán azokra az elektromos és elektronikus rendszerekre, amelyeknek egy komoly összeütközés során is tovább kell működniük, MUSZÁLY, hogy a NEMP ne legyen hatással.

Egy nukleáris elektromágneses rezgés frekvenciaspektruma 1kHz-től akár kb. 10GHz-ig tartalmaz frekvencia-összetevőket. Az ennyire nagy és különböző területről származó elektronikus berendezések védelme speciális problémákat vet fel. A >>Hubel<< meg tudja tervezni, be tudja szerezni, installálni tudja, és le tudja tesztelni az EMRV berendezéseket minden vonatkozásban, az EMRV árnyékoló panelek integrálásától az EMRV ernyő minden átfúródásának védelméig, a villamos kábelektől a vízvezetékekig.
 
ÉPÍTÉSZETI és ORVOSI ÁRNYÉKOLÁS
Építészeti árnyékolás
Az építészeti árnyékolás az épületek elektromágneses mezők elleni védelme, amelyben megfelelő anyagok egész sorát használják fel, amelyeket közvetlenül az épülethez illesztenek. Az árnyékolási csillapítás gondos megfontolása, a frekvenciatartomány és a költség határozzák meg a leghatékonyabb anyagot és a beépítés módját. A gyakran használt anyagok közé tartoznak a réz és alumínium fólia, az acéllemez, a fémezett szövetek és hálók, többféle fémmel. A RF átfúródásainak, pl. az ajtóknak, az elektromos kábeleknek és légkondicionáló szellőzőknek gondos megtervezése nélkülözhetetlen a maximális gyakorlati RF teljesítmény eléréséhez. A >>Hubel<< Kft. teljes szolgáltatást nyújt az első RF helyi felmérésektől a tervezésig, a felszerelésig és a végső csillapítási tesztelésig.
 

Árnyékolt szobák Mágneses Rezonanciás Képfeldolgozó (MRK) számára

A Mágneses Rezonanciás Képfeldolgozó (MRK) egy kifinomult képfeldolgozó rendszer, amely nagyfelbontású képeket készít az emberi testről ionizáló sugárzás használata nélkül. Amikor egy pácienset betesznek egy MRK szkennerbe, egy erős mágneses mező hatására a testben lévő összes proton ugyanabba az irányba sorakozik fel. Ezután egy gradiens tekercs rádiófrekvenciás (RF) rezgéseket bocsát ki, amelynek hatására a protonok különböző szögekben hajlanak el. Ennek a folyamatnak az eredménye egy RF jel kibocsátása, amelyet egy vevő tekercs felvesz és átkonvertálja a test egy digitális belső képévé. Az MRK szkennerek nagy részét rádiófrekvenciával (RF) árnyékolt szobába kell helyezni, hogy megakadályozzuk a külső interferenciát, amelyek azokat a jeleket befolyásolnák, amelyek a végső képet hozzák létre.
 
ÁRNYÉKOLÁS MÁGNESES MEZŐVEL
Alacsony frekvenciájú mágneses mezők:
Az elektromágneses mezők berendezésekre és az emberi szervezetre gyakorolt hatása sokat vitatott téma. Mindannyian folyamatosan ki vagyunk téve alacsonyfrekvenciájú elektromágneses mezőknek (EMM), ezen mezők gyakori megjelenési formája a vibráló számítógép képernyő vagy a VDU-k. Az informatikai berendezések irodai használatának gyors elterjedése következtében már nem lehetséges vagy elfogadott dolog a számítógépet az épület egy érintetlen részébe költöztetni.


Az épületekben a mágneses mezők forrásai két általános kategóriába csoportosíthatók:

  1. áramszolgáltató és -elosztó berendezések
  2. áramfogyasztó berendezések

Több mérséklési stratégia létezik az EMM hatásainak csökkentésére, és a >>Hubel<< Kft számos tanáccsal tud szolgálni az épület tervezési fázisában, vagy javító eljárásokat tud javasolni már meglévő épületek esetében. Ez magában foglalhatja EMM felmérések elvégzését vagy kivitelezés előtti tanulmányokat az EMM hatásairól.Az EMM árnyékolás csak egy stratégia, de amennyiben erre van szükség, a >>Hubel<< komplett tervezési és kivitelezési szolgáltatást nyújt.
 
EMF árnyékolás: Amikor a fizikai árnyékolás megfontolása válik a legpraktikusabb javító eljárásnak, ez azzal jár, hogy az árnyékoló anyag fizikai akadályát tesszük az interferencia forrása és az érintett terület közé. A leggyakrabban használt anyagok az acél és a magas áteresztőképességű anyagok, mint pl. a Mu-fém. Az EMM árnyékolás azáltal működik, hogy a mágneses mezőt eltérítik és elhajlítják az érintett területtől. Az ernyő tervének figyelembe kell vennie, hogy a mágneses mező áramlik majd egy részleges ernyő körül, de mivel ezek a mezők gyorsan csillapodnak a távolsággal, az ernyőnek elég nagy kiterjedésűnek kell lennie ahhoz, ezt figyelembe tudja venni. Az ernyő tervezésénél a legkritikusabb kritérium a szükséges csillapítás szintje. Bár az informatikai berendezések és VDU-k különböző méreteire és típusaira az interferencia különböző szintjei vannak hatással, a tapasztalat azt mutatja, hogy a 0,5 μT (mikro Tesla) fölötti mágneses mezők hatására a VDU rezegni kezd és ha a mezők 1 μT fölé emelkednek, az a legtöbb képernyőt most befolyásolja. Az EU EMC irányelvében (EN 55024, Az informatikai berendezések védettsége) leírtak szerint az informatikai berendezések teszt szintje 1,25 μT. Amikor egy EMM felmérés vagy tanulmány eredményeit összehasonlítjuk egy elfogadható szinttel, meghatározhatjuk a szükséges csillapítást. Az A = 20log(R/M) képlet használatával, ahol A a szükséges csillapítás dB-ben, R a jelenlegi EMM szint és M a maximálisan elfogadható EMM szint. Például egy 0.8 μT-ra érzékeny monitor, amely jelenleg egy 10 μT-ás mezőben helyezkedik el, 22 dB-es csillapítást fog megkívánni. Amint ezt meghatároztuk, kiszámolhatjuk az árnyékoló anyag típusát, vastagságát és méretét is. Különös figyelmet kell fordítani a padló / fal találkozásokra, mivel egy rosszul megtervezett ernyő talán megoldja a problémát az egyik helyen, de a mágneses mezőt egy szomszédos szobára koncentrálja, ezáltal új problémát teremtve egy másik helyen.

 
MOBIL KONTÉNEREK
A >>Hubel<< Kft. tervez és gyárt design mobil fedezéseket vagy konténereket is, különösen amikor rádiófrekvenciás (RF) árnyékolás, EMRV (elektromágneses rezgésvédelem) vagy Tempest védelem szükséges.A mobil konténerek készülhetnek acélból vagy alumínium és egy könnyűsúlyú összetett anyag kombinációjából.Az acélszerkezetű konténerek gyakran a standard ISO-méretek szerint készülnek, a szállítás megkönnyítése érdekében. Ennek ellenére bármilyen méret vagy konfiguráció lehetséges.


Mivel a legtöbb projekt követelmény egyedi, a >>Hubel<< meg tudja tervezni, és be tudja szerelni a következők bármelyikét:

  • • Légkondicionálás
  • • Villamos elosztás
  • • Tűz érzékelés és eloltás
  • • Hőszigetelés
  • • Belső bútormozgató készülékek


Speciális alkatrészek Olyan cégeknek, akik maguk építik meg saját RF árnyékolt konténereiket, a >>Hubel<< segítséget tud nyújtani a következő termékekkel és szolgáltatásokkal:

  • • RF árnyékolt ajtók
  • • RF árnyékolt szellőzőrácsok
  • • RF árnyékolt ablakok
  • • RF elektromos szűrők
  • • RF tervezési és tesztelési szolgáltatások
 
Copyright © 2009-2010 Hubel Magyar-Belga Kft. Minden jog fenntartva.